Chokladkaka med cayenne. Utan socker, ägg och gluten.
(null)

Det var några år sedan nu. Jag kom hem från en övermäktig dag och skulle baka till fredagsfikat på jobbet. 
Jag hade köpt massa saker till surdegsbak efter kvällsmöte på arbetet och var vråltrött. Nu var det dags att baka alltså. Packa ur bilen och kånka upp allt. 
Det stod två killar på andra sidan gatan. De tittade väldigt men på ett sätt så jag fick en konstig känsla i magen. Det var inga snälla blickar. ( De såg ut som två blonda brats ska tilläggas) Folk brukar titta men med snälla ögon. Det här var blickar som gjorde mig osäker. 
Den ena killen sneddade över gatan och passerade mig. Nära. Inget mer med det. 
Jag kom upp i lägenheten och plockade fram till bakandet. Olustkänslan satt kvar i kroppen och jag kunde inte förstå varför jag hade den där klumpen i magen. 
Nej! Äggen var slut. Jag var tvungen att gå till affären...men plånboken? 
Jag letade och letade och till slut insåg jag vad olustkänslan kom ifrån. Jag hade blivit bestulen. 
Urk. Vad gör man? Det blir ju kaos i skallen med allt man ska fixa med försvunna kort. 
Men nu skulle jag baka. 
Hm...
1 msk chiafrön uppkokat med 3 msk vatten motsvarar ett ägg...

Ja, jag fick allt till en kladdkaka till slut. På chiafrön. 
Några veckor senare ringde en kvinna som hittat mitt körkort i ett dike på en plats långt från hemmet där jag inte befunnit mig på. Man ska lita på sin intuition. 
I helgen testade jag göra kakan utan vetemjöl och socker. En vuxenvariant med cayennepeppar i. 

På kvällen gick jag upp till härliga grannen med kaka och där blev vi sittandes med kaka och hon bjöd på gott rött vin. Helt spontant. Jag i nattlinne och långkofta. Jag hade vilat och badat så skulle bara springa upp med en överaskning. Jag har verkligen världens bästa grannar och gillar när det är avslappnad stämning och man får vara den man är. Rakt upp och ner. De djupa fina samtalen. Tack för igår fina vän! 
Här är mitt recept på kakan:
Mixa:
12 st urkärnade färska dadlar ekologiska
100 g rumstempererat smör. (Vill de göra vegansk finns margarin som motsvarar smöret)
3 msk kallt kaffe
3 msk dadelsirap
Blanda smeten med:
1 dl kokosmjöl (ekologiskt)
3 msk chiafrön som fått ett snabbt uppkok med 1 dl vatten och fått svälla en stund. (Ekologiska)
4 msk rawkakao ekologisk fairtrade
1 krm cayennepeppar (ekologisk)
( jag tror en nypa salt hade varit gott i också)
Smöra en ugnsfast form och istället för ströbröd tar du:
Pofiber! (Ekologiskt)
Tryck ut smeten i formen och grädda i ugn 175 grader 20-25 min. Nu ser kakan inte mycket ut för världen och man tror inte den är klar..men vänta tills den svalnat. Den stelnar. 
 Smeten på får du göra lite på känn. 
Jag ska skriva upp måtten nästa gång men kör på känsla och smaksinne så länge. 
Tror jag tog: 
2 msk rawkakao
2 msk tahini, kung markattas
2 msk fast honung
2 msk lönnsirap
Blir smeten för lös tillsätt mer kakao och blir den för hård lite mer lönnsirap. 
Bred ut över kakan. In i kylen så den blir kall! Välj så många ekologiska ingredienser du har möjlighet till. 
Kakao är bra att välja ekologiskt och fairtrade tex.

(null)

Gott från Heidi☀️
Ps. Nästa v kommer mina älskade barn och då blir det färre inlägg här. Vi får se. Annars återkommer jag om en vecka! 
Trevlig vecka på er!