
När jag var liten gjorde min pappa en Libysk soppa som jag tyckte så mycket om. Det var risoni i och underbara smaker. Han hade köpt kryddan i Libyen men sedan tog den slut. Hararat var inte det lättaste att hitta igen, inte ens på Google. Igår
pratade vi om den och jag gjorde ett nytt försök och nu jag hittade det!
Äntligen!
Hararat!
Kryddblandningen är funnen.
Redan igår kväll var jag bara tvungen att göra den. Eller påbörja. Ivrig som en virvelvind låg alla kryddor utom allspice i stekpannan. Allspice? Vad tusan var det? Hm...det lät som en kryddblandning men snart fann jag att det var något
så enkelt som kryddpeppar...vilket inte fanns hemma. Känslan som när man var barn som inte kan sova dagen före julafton infann sig men så ploppade ett stycke ur en av Tage Danielssons dikter upp i huvudet:
"Du vill att natten ska bli dag.
Du hatar denna svarta natt.
Men natten bidrar lugnt sin tid.
Det lugnet är dess övertag."
Ja. Faktiskt. Kryddorna överlever nog lite väntan i kall stekpanna. De fick snällt vänta tills idag. Jag också.
Mañana, mañana.
Sådär! Kryddpeppar införskaffat. Jag fyrdubblade receptet för att spara tid senare och såklart ska pappa få en burk i överaskning:
6 tsk kanel
4 tsk mald kummin
4 tsk mald koriander
I tsk chiliflakes
I tsk mald kryddpeppar
Använd en torr stekpanna. Det ska inte vara någon olja i. Värm kryddorna under omrörning på medeltemperatur 1-4 min tills du känner hur aromen blir framträdande. Var noga så du inte bränner kryddorna.
Förvara i tätslutande burk. Kryddan håller länge så gör den mängd som önskas.
Under några veckors tid har jag fantiserat ihop en lammgryta jag ska göra på söndag. Där ska jag använda denna krydda! Tror det kan bli gott! Den ska vara utan grädde och tror jag kommit på ett sätt som kan få den krämig ändå. Den ska passa till
hummus. Nu får vi se om tanken funkar. Blir det bra kommer recept på den senare! Så ska jag fråga pappa efter recepet på soppan såklart!
Nyfiken!
Visst är det gott med varma kryddiga toner när den råkalla hösten närmar sig?

Heidi☀️