Heidis hummus surprise!

(null)

Utan fantasi och skapande tankar skulle livet vara ganska enformigt. I veckan slog mig en tanke som från ovan. Man borde ju kunna göra en desserthummus! Det borde funka. 
Tänk om man...Så kommer de skapande tankarna igen. Tänk överkokta kikärtor, tänk dadlar, tänk kakao, tänk cayenne...och i en hummus måste det ju vara tahini! Jag var bara tvungen att testa tanken! Att tänka utanför boxen är roligare än att hålla sig innanför ramarna. Ramar när man måste göra på ett sätt är kreativitetens största fiende.  Eller hur!
Inleder med lite musik. 
Petter! 
What a man! Han kan sätta orden så exakt pricksäkert rakt in i hjärtat!  Dessa låtar passar in här. 

(null)

Börja med att koka kikärtorna. Gör mycket på en gång så kan du förvara till fler tillfällen i frysen sedan. Tvätta kikärtorna och ta bort dåliga. Lägg dem i rikligt med kallt vatten i kylen. Efter runt ett halvt dygn byter du vatten. Inget salt ska vara i. 
Koka kikärtorna i rikligt med kallt vatten och skumma av. När de kokat 45 min så häll dem i ett durkslag. Skölj dem lite under kallt vatten så du kan ta i dem utan att bränna dig. Låt nytt vatten koka upp i kastrullen. Lägg i en tsk bikarbonat. 
Innan du häller tillbaka kikärtorna i kastrullen ska du nu massera dem som jag visar på bilden ovan. Det är för att skalen ska lossna. Koka sedan kikärtorna tills de är överkokta. Under tiden skummar du av och sållar bort skalen som flyter upp till ytan.  Jag brukar använda en sil. Det är lättaste metoden. När kikärtorna är överkokta häll den i durkslag, skölj med kallt vatten så de svalnar snabbare och ta bort ytterligare skal. Så. Nu har du grunden. Paketera och frys in det du inte ska använda. 

(null)

(null)
 
Här kommer mitt påhittade recept!
Till två portioner:
Välj gärna ekologiska ingredienser. 

2 dl kokta kikärtor 
6-7 urkärnade färska dadlar
1/2 dl tjock krämig kokosmjölk
2 tsk ekologisk tahini.  Kung Markattas tahini med havssalt är grym! Den hittar du bl.a på Alingsås finaste ekobutik Planeten
1/2-1 krm vaniljpulver
1 krm cayennepeppar
1 msk starkt kaffe
3 msk raw kakao
1 msk kokosolja 
1/2-1 krm salt. Smaka så du hittar balansen. 
Mixa allt i en matberedare tills du har en slät massa. 
Spritsa massan i någonting vackert. Jag använde moccakoppar från farmors mamma Cally! Dekorera med kokos och gärna en kvist mynta om du har hemma. Servera som den är eller ställ kallt en liten stund. Den får inte torka. Kall blir den något mellan mousse och fudje i konsistensen. Rumsvarm blir den som mousse. Passar som dessert eller varför inte till frukost en dag man har tid. Typ helgen. Tänk en sån här och kaffe på sängen! Mums! 
Fantasi från Heidi☀️
Jättegott!