Heidis lammgryta med hararat, aubergine och tomat.
(null)
Alltså. Att gå och klura. Love it! Det är roligt! Kanske som någon annan löser ett korsord eller spelar schack eller funderar ut hur man ska göra nästa fiskefluga mm. Sån är jag med mat. 
Som tidigare nämnt var jag så glad över att ha hittat recept på hararat! Kryddan från pappas soppa han gjorde när jag var barn. Den han köpte i Libyen som vi saknat så. Den finns lite längre ner i bloggen. Gör den först. 
Sedan hade jag klurat på hur man kan tjocka till en gryta utan mjöl. Färgen blir liksom klarare då och så blir det godare.  Jag ville testa med aubergine men få bort skalet. 
Den här grytan tar tid i ugnen men du kan göra annat under tiden. Övriga moment tar inte lång tid. Du behöver en emaljerad gjutjärnsgryta med lock som tål 150 grader i ugnen. 

Här är mitt nu påhittade recept:
 
Runt 2 kg lammframdel med ben
3 tomater
3 aubergine (medelstora)
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar 
Flingsalt
Hararat, först ca 1 msk och sedan en tsk
4 tsk köttbuljong eller 2 tärningar 
2 tsk honung
1-2 tsk harissa
3 msk tomatpuré 
Färsk koriander
(2 st lagerblad)

(null)

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg auberginehalvorna med sidan upp och strö på lite salt över dem. Dela varje tomat i sex klyftor och lägg i. Gör likadant med löken. Skala vitlöksklyftorna och dela dem på hälften  och lägg i. ( kom på vitlöken lite senare så den syns inte på bilden men nästa gång gör jag så) 

(null)

Gnugga in ca 1 msk hararat och lite flingsalt runt köttet. 
Sedan kommer ett spännande ögonblick. Du ska det få plats med köttet i grytan. Går det inte får du ta en hammare ;-). Don’t worry be happy. Du kanske får flytta lite av grönsakerna och pilla ner efteråt som jag gjort på bilden ovan. Peta ner kanterna och tryck allt vad du orkar. Locket ska gå på också. Alternativt större gryta! 

In i ugnen med locket på 4-5 timmar. Kolla till det. När köttet släpper lätt från benet är det klart. Ta upp köttet och låt det svalna något på en skärbräda. Fiska försiktigt upp auberginebitarna och lägg på ett fat med snittytan uppåt. Ta en i taget. Sätt en gaffel i och använd en gaffel till att skrapa det mjuka innanmätet från skalet. Var lätt på handen för skalet är ganska mjukt. Skalet ska bort. Sedan mosar du auberginen med gaffel och lägger moset i grytan. 
Tillsätt nu buljong, tomatpuré, 1 tsk hararat och honungen. Låt småputtra utan lock så grytan reducerar. 
  
(null)

Under tiden tar du loss köttet från benen och putsar köttet lite. Lite fett får gärna vara med för det ger smak men stora fettklumpar ska bort. Det vill man inte ha i munnen. Dela i bitar med vass kniv. Köttet kan falla isär lite men det är det som är gott sedan. Kom ihåg att röra i grytan lite då och då under tiden så den inte bränns vid. När köttet är delat i bitar kollar du till såsen. 
Tillsätt först en tsk harissa och smaka av. Vill du ha mer sting tar du en sked till. Jag ville bara ha lite längre smak...lite efterklingande eftersmak och anpassat så barnen skulle gilla maten. Behövs mer salt tar du det men tänk på att smaka innan! Det är salt från köttet, tomatpurén och buljongen så jag behövde inget extra salt. Nu i skrivandets stund kom jag på att lagerblad skulle vara gott i. Lägg i två lagerblad också om du vill. Det gör jag nästa gång. Dekorera med grovhackad färsk koriander och några större delar koriander. Det blir snyggt! 
(null)

Jag ville ha hummus till...recept på grymt god hummus finns längre ner i bloggen. (Du behöver några dagars framförhållning första gången men sedan har du färdigkokta kikärtor tillhands i frysen)


(null)

Och pojkarna ville ha ris. 

(null)

Det som är så bra med sådant här långkok är att man faktiskt sparar tid. I ugnen klarar det sig själv. 100 grader funkar också men räkna då med 5-6 timmar. Sedan blir det mycket mat! Två middagar klara i frysen till dagar tiden inte räcker till. Istället för halvfabrikat eller snabbmat. 

(null)

Den här grytan är fantastisk. Jag köpte min Le Creuset när jag kom över den för halva priset. Det har jag inte ångrat! Den är grym! 
Får se om någon gör denna gryta nu. Den var väldigt god och barnen tyckte om den!  
Gott från Heidi😋