Hur du överlistar en mandel!
(null)

Vafödådå? Vafögöhopådettavise? 
Jo, för att den blir så mycket godare! 
Den blir rund och god, får ett härligt krisp att tugga på och blir dessutom något sötare i smaken. Någonting helt annat än en torr förskrämd stackare. 
Hur du överlistar en nöt hade varit en rolig rubrik (det kan man också göra) men nu är ju mandeln är ett frö fullspäckat med nyttigheter! 
Lägger du mandeln i blöt över natten kan kroppen ta upp det nyttiga bättre. En torr mandel har nämligen ett inbyggt försvarssystem och innehåller fytinsyra som skyddar den från att gro i fel förhållanden. Detta gör också att kroppen inte kan ta upp all näringen men det ämnet får du bort om du lägger den i blöt. 
Skölj mandlarna några gånger tills vattnet inte blir så brunt. 
Lägg dem i ett glas och häll på rumstempererat vatten, vatten motsvarande dubbla volymen mandlar eller mer och gärna lite havssalt för att lura den ytterligare. Den ska tro att ligger i jorden redo för att gro. Täck över med en kökshandduk. Undvik direkt solljus. Byt gärna vatten någon gång. Efter 8-12 timmar är de klara. Skölj dem och sedan har du rätta godaste krispet! Goda på yoghurt, kvarg och overnight  oats med bär, på sallader eller bara som de är. Mums! Ps. Ekologiska. 
Heidi☀️