Bröd på känsla med nässlor och gurkmeja!
(null)

Till yrket är jag förskollärare. Jag brukar baka med barnen på jobbet. De har lärt sig att baka på känsla. Att baka tillsammans ger ett väldigt fint samspel i gruppen. Det började med att vi tog vara på gröt som blev över efter frukost med tänk på hållbar utveckling och bakade på den. Vi testade med alla sorter. Havregrynsgröt, mannagrynsgröt och grahamsgrynsgröt. Alla funkar bra men mannagrynsgröt är fantastisk i deg. Brödet blir mjukt och fluffigt. Då vi bakar på känsla kan jag inte ge några mått utan man måste känna och tänka själv. Framförallt behöver man tro att man kan för det blir bröd och det är dessutom lätt! 
Hur kom brännässlor i brödet då? Jo vi hade fjäril som tema och plockade nässlor till soppa i samband med nässelfjärilen. Vi gjorde soppa och en morgon fick jag en nyfiken fråga om man kunde använda nässlor till någonting mer. Jag berättade att jag fått ett färdigblandat mjöl som innehöll torkade nässlor av min mamma en gång. Nästa fråga var underbar! Kan vi göra det? Vi vet var de växer ju. Ja, vad svarar man? Såklart vi kan! Vad spännande! Ivriga barn (de äldre) iförda mundering långbyxor, långärmat, stövlar och vantar plockade med försiktighet nässlor som jag tvättade och hängde på tork i buketter. De torkar snabbt. Räkna med två dygn. Sedan torkade vi dem ytterligare i ugnen på 50 grader en liten stund. Därefter repar man med (plasthandskar på) av bladen i en plastpåse lämpad för mat och mosar sönder bladen till ett mjöl. Nässlor är otroligt näringsrika! 
Hur kom gurkmejan i brödet då? Jo, degen blev tråkigt grågrön och jag tänkte att vi trollar degen fin. Nyfikenheten på gurkmeja blev stor då färgen är så intensiv. Vi målade med den vid senare tillfälle. Ok. Hur gör man då? 
Häll överbliven gröt i bunke. 
Späd med mjölk eller vatten och blanda till slät smet. 
Häll i salt, ca 1 tsk till att börja med, det beror på hur stor degen blir. 1-2 msk honung ska också i. Blanda. 
I med lite nässelpulver och gurkmeja, mängd beror på degens storlek. 
Blanda i lite mjöl och ett paket torrjäst. Smaka. Doppa i ett finger och känn. Behövs mer av någonting? 
Sedan ska resten av mjölet i. Vi brukar ta lite grovt rågmjöl och resten ekologiskt vetemjöl, ibland bara det sistnämnda. Hur mycket kan jag inte säga för det känner man. Barnen kan. Ta lite i taget. Det ska kännas som du kan forma bullar av den. Som en vanlig bröddeg. Sedan får den jäsa någon timme. Jag förstår inte hur barnen gör men dessa degar väller upp över kanten nästan jämt! Så underbart att se hur teknik och små knep växer fram. 
Sedan mjölar jag hela bordet och alla som vill får vara med och baka. Det brukar vara bordet fullt av små bagare. Någon gång fick jag slå ihop två bord. Glädjen är stor, ofta börjar någon sjunga och alla stämmer in i sången. När degen delas passar jag på att göra en matematikgåta. Jäs bröden ca 20-30 min och in i ugn 250 grader ca 10 minuter! 
Vi gjorde detta bröd förra våren/försommaren och detta år uppmärksammade barnen nässlorna själva. Åh! Nässlor! Får vi plocka? Jaaa! Åh! Nu kan vi göra vårt goda nässelbröd igen! Nässelplockande  passar de äldre barnen. Om du ska göra detta tänk på att barnen behöver, vantar, strumpor. långbyxor och långärmat. Gå i liten skara. Ta med barnsaxar så barnen kan klippa av stjälkarna. 
När detta bröd serveras till frukost/mellanmål är glädjen och aptiten stor! 
Tips från Heidi☀️

(null)

Tryck gärna på lilla hjärtat nedan om du blev nyfiken på detta goda bröd!