Chia fresca på mitt vis
(null)

Chia fresca är en dryck som kommer från tarahumarafolket, eller som de själva kallar sig: rarámuri, det springande folket, i Mexico. De är kända för att vara extremt uthålliga långdistanslöpare. Deras lopp är betydligt mycket längre än västvärldens marathon och man springer i sandaler på elitnivå. Oavsett ålder eller kön. Chia fresca är deras energidryck. Den består av vatten, chiafrön och lime. 
Den här drycken vill jag dricka iskall. Dessvärre har jag aldrig isbitar i frysen när det behövs. Däremot är frysen proppfull med alla bär jag plockar på sommaren. Här fick jag idén till detta recept: 

3 dl kallt vatten
1 msk chiafrön
1 lime
Frysta hallon, ca 1/2 dl
Frysta svartavinbär, ca 1/2 dl
Riven/zestad färsk ingefära
Färsk myntakvist
0,5-1 flytande honung

Blanda vatten och chiafrön. Låt svälla minst 15 minuter. Skär limen i klyftor och pressa klyftorna i glaset innan du lägger i dem. Rör om. Zesta färsk ingefära efter smak och tillsätt flytande honung. I med de frysta bären. Rör om. Tillsätt lite mer vatten om så behövs. Toppa med en myntakvist. 
När du ska dricka denna är det gott att röra om och mosa bär och mynta lite med skeden så smakerna kommer fram ännu mer. Bären mumsar man i sig med skeden under tiden. 
Detta är väldigt läskande!
Jag bjöd min älskade syster på denna och med allt nyttigt i kunde vi nog sprungit jorden runt men det var för varmt!                                          Det blev balkonghäng i stället. En rolig stunds ivrigt gemensamt kreativt tänkande på att få fram ett snyggt stilleben till detta foto! 
Gott från Heidi☀️
















#1 - Anonym

Detta var nåt av det fräschaste och lyxigaste jag provat! Nu blir det chiafrön ett tag framöver på olika vis, här skall presteras!

Svar: Vad härligt! Glad jag blir:-) Den är så läskande.Tack!
Heidi Sikström