Energibollar på kikärtor och dadlar!
(null)

Det här låter verkligen jättekonstigt så undrar om någon kommer våga testa detta recept. 
För två veckor sedan var jag på krogen med några vänner. Jag hamnade bredvid en jättetrevlig kock. Hon tipsade mig om att pröva mixa kikärtor till goda bollar. Det är underbart att hamna i samtal med människor som tänker kreativt runt mat. Du kan smaksätta med allt möjligt sa hon och genast satte mina tanketrådar igång. Hm...jag ska söta med färska dadlar! 
Ska erkänna att jag var skeptisk men samtidigt växte nyfikenheten och igår kväll var det dags att leka i köket. Det är roligt att tänka utanför boxen. Prova. Smaka. Känna. Tänka. 
Det blev jättegott! De är godast efter en dag i kylen så gör dem gärna dagen innan. Då är all kikärtssmak borta och de är saftiga och goda. Då har kryddorna rundat till sig i smaken. 
Mitt recept:
Jag väljer ekologiska ingredienser. 
 
1 tetrapack kikärtor
10 färska urkärnade dadlar
1 tsk ceylonkanel (eller vanlig)
1/2 tsk mald kardemumma 
1/2 tsk mald ingefära
I nypa mald nejlika
2 nypor vaniljpulver (bara vanilj, inte vaniljsocker)
Valnötter

1. Skölj  kikärtorna och lägg dem i kallt vatten en stund så den unkna smaken försvinner. Sila bort vattnet. 
2. Mixa kikärtorna med dadlar och kryddor till en jämn smet. 
3. Mixa valnötterna till strössel och rulla bollarna däri. 
4. Ställ i kylen. Efter ca 12 timmar är de som godast! 
Det kommer garanterat fler recept på fler alternativ. Tankarna är redan på g. Undrar hur det blir med...tänk, tänk!  
Nu får det bli några bollar innan gymmet! Sedan kommer mina efterlängtade söner. Vi ska baka en röda vinbärspaj som kommer i senare inlägg när tid finns😊
Heidi☀️






#1 - Anonym

Detta skall jag testa , älskar både kikärtor och dadlar...för att inte tala om kardemumma ( och godsaker)
Jag sparar alltid kikärtspadet, ...ett tips kanske om du vill kolla upp det.

Svar: Vad roligt! Jag bjöd just en kompis som försökskanin som sa. Jag känner precis vad det är i! Oh no tänkte jag men kikärtorna kom inte in i gissningen😀 Jag tror det är gott med lite kokosolja i men försöker undvika kombinationen av fett och kolhydrater i möjligaste mån😊 kikärtspadet ja! Läst att man kan göra maränger på detta så sparade spadet. Har du testat? Blir det gott?
Heidi Sikström