9 Juli 2018 - 05:38

För två veckor sedan var jag på krogen med några vänner. Jag hamnade bredvid en jättetrevlig kock. Hon tipsade mig om att pröva mixa kikärtor till goda bollar. Det är underbart att hamna i samtal med människor som tänker kreativt runt mat. Du
kan smaksätta med allt möjligt sa hon och genast satte mina tanketrådar igång. Hm...jag ska söta med färska dadlar!
Ska erkänna att jag var skeptisk men samtidigt växte nyfikenheten och igår kväll var det dags att leka i köket. Det är roligt att tänka utanför boxen. Prova. Smaka. Känna. Tänka.
Det blev jättegott! De är godast efter en dag i kylen så gör dem gärna dagen innan. Då är all kikärtssmak borta och de är saftiga och goda. Då har kryddorna rundat till sig i smaken.
Mitt recept:
Jag väljer ekologiska ingredienser.
1 tetrapack kikärtor
10 färska urkärnade dadlar
1 tsk ceylonkanel (eller vanlig)
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
I nypa mald nejlika
2 nypor vaniljpulver (bara vanilj, inte vaniljsocker)
Valnötter
1. Skölj kikärtorna och lägg dem i kallt vatten en stund så den unkna smaken försvinner. Sila bort vattnet.
2. Mixa kikärtorna med dadlar och kryddor till en jämn smet.
3. Mixa valnötterna till strössel och rulla bollarna däri.
4. Ställ i kylen. Efter ca 12 timmar är de som godast!
Det kommer garanterat fler recept på fler alternativ. Tankarna är redan på g. Undrar hur det blir med...tänk, tänk!
Nu får det bli några bollar innan gymmet! Sedan kommer mina efterlängtade söner. Vi ska baka en röda vinbärspaj som kommer i senare inlägg när tid finns😊
Heidi☀️