Nya stekpannor!
(null)

Nu var det ett tag sedan jag skrev här. Jag har inte riktigt haft orken. Nu börjar energin komma tillbaka och träningen är igång igen så det går åt rätt håll. Dessutom har jag kommit igång med mitt skapande igen som jag mår väldigt bra av. 
Det blir lite av en stress att göra ett inlägg om dagen. Tills jag kom på att varför ska jag prestera det?
Nu till ämnet. Stekpannor. 
Förra veckan såg jag dokumentären om den bittra smaken av teflon. Den finns på SVT play om någon är intresserad. Jag blev så upprörd! 
Jag visste givetvis att teflon inte är bra men inte i vilken omfattning och skandalen runt tillverkningen hade jag ingen aning om. Fruktansvärt! Arg och ledsen över att något sådant kan få hända. 
Bara vetskapen om vad som hänt runt den  amerikanska multinationella kemisk-tekniska jätten i USA och de människor och djur som drabbats är en stor varningsklocka. Även att kroppen inte kan bryta ner detta ämne säger en del...och att vi alla på jorden har ämnet i oss nu. Vi behöver ju inte fortsätta få oss mer där vi kan påverka. 
Tänker man längre kommer vi till vårt grundvatten. Det ska vi vara rädda om. 
Om vi visar vad vi står och tänker har vi en gemensam stark kraft att förändra. Vår efterfrågan styr marknaden. 
Jag kommer defenitivt  aldrig sluta att säga ifrån när jag tycker någonting är fel. Jag är uppfostrad med att ifrågasätta och säga ifrån när någonting inte är ok men också lyfta det som är bra. Att hitta nya vägar och problemlösningar. Tron att jag kan förändra är jag väldigt tacksam över.  
Hur som helst. Teflon har jag inte använt på några år men visst hade jag saker i skåpen! En bärkasse ska nu till tippen. Men var slänger man det? Bland giftigt avfall? Jag får ringa kommunen och fråga..
Jag blev så full av trots att jag beställde en stekpanna i kolstål till pannkakor och en rostfri panna. Fokusera på de bra alternativen och rata de dåliga. Var tvungen att testa och ärligt talat så blir maten både bättre och godare i dessa pannor. Gjutgärn har jag redan och det är också bra såklart! 
Den rostfria pannan blev en glad överaskning. Kött får en fin stekyta och när man slår på vätskan till såsen blir den väldigt lättdiskad. Den ska diskas för hand men det går på ett kick. Kanonbra stekpanna. Jag köpte en Mannerströms. Den var väldigt prisvärd. 28 cm diameter för 400 kr. Rostfria pannor kan kosta mellan 1000-2000 när jag googlade runt och läste på. Testade steka falafel som utmaning. Det brukar ju fastna rätt bra om man inte friterar och så mycket olja vill jag inte använda. Sista bilden är ett bevis på att den är lättdiskad. 

(null) (null) (null)
Den råstekta potatisen blev grymt god i denna panna! 

Kolstål gillar jag också! Sköter man den rätt kommer oljan göra en naturlig "nonstickbeläggning"med tiden.

(null)

Första gången ska man olja in den ordentligt och värma upp den på medeltemperatur tills oljan ryker lite. Låt oljan svalna i pannan, slå av oljan och torka ur med hushållspapper.  Mina pannor hade ett skydd av bivax. Överskottet tvättar man bort under varmt vatten. 
En kolstålspanna ska värmas upp successivt så börja värma pannan på låg temperatur och öka gradvis. Annars kan den slå sig. Det är inte så krångligt som det låter. 
Kolstål ska aldrig tvättas med diskmedel. Det lättaste sättet att diska den på är varmt vatten och en tvättsvamp. Torka sedan pannan med papper och gnid in den i olja så inte rost bildas. Om du får rost i pannan går det bort med tvättsvamp och sedan ny inoljning med upphettning. 
Denna stekpanna tycker jag lämpar sig bäst till stekning av tex kött och grönsaker. Det blir fin stekyta. Sås rekommenderar jag att göra i annan panna eller kastrull då viss mat med syra gör att järnsmaken från pannan framträder. 
Den är liksom gjutgärn ett bra sätt att laga mat i om man behöver järn i kroppen. Använder min ofta! 
Jag köpte nu även en kolstålspanna till pannkakor också och varför har jag inte gjort det tidigare?!  Hittade denna för 200 kr. 
Så bra! Barnen sa stt det var de godaste pannkakor jag gjort! Smakade själv och döm om min förvåning så var det en markant skillnad på smaken. Så goda!  

(null)
(null)

(null)

Perfekt att göra omeletten i också! 
Inte att förglömma så finns det loppisar att hitta fina gjutjärnsgrytor och stekpannor på. Hållbar utveckling och hållbart material, eller hur? 
En teflonpanna är motsatsen till hållbart i alla avseenden. Bort, bort, bort med dem! 
Nästa sak jag ska införskaffa är ett våffeljärn i gjutgärn! Men det får vänta lite. Eller är det någon som har ett att sälja så säg till! Ett sånt man kan ha över öppen eld och på plattan! 
Ps. Rensa nu i skåpen. Kolla kakformar och övrigt och välj alltid svanenmärkt bakplåtspapper! 
God morgon från Heidi☀️