
Gula ärtor...ja, man kan göra mer än traditionell ärtsoppa! Jag brukar köpa gula ärtor från I love eco. Delvis för att de är odlade här så det blir närproducerat, delvis för att de är ekologiska men också för att de har ett grymt gott recept
på ärtsoppa på baksidan av förpackningen. Mina barn gillar den.

Igår ville jag pröva någonting nytt och tänkte att jag kör på hummussättet med ärtorna.

Först blötlagda jag dem ett dygn (500gram, ett paket) och bytte vatten mellan. Lite salt i botten. Sedan sköljde jag dem och gav dem en härligt hård massage. Redan här lossnar lite av skalen. Lägg i kastrull med vatten en bit över ärtorna.
Tillsätt
4 vitlöksklyftor, hackade.
2 lagerblad
2 röda lökar, tärna grovt.
Koka en liten stund och skumma av. Fiska upp skalen dom flyter upp till ytan som små flytvästar. En sil är bra att använda till detta.

Fånga sedan upp ärtorna med silen när de kokat en stund men fortfarande är hårda. Spara spadet i kastrullen. Lägg ärtorna i durkslag och skölj med kallt vatten så du kan massera en gång till men med mjukare tag. Tillbaka med dem i kastrullen.
Lägg i en tsk bikarbonat och 2 tsk salt.
Koka ärtorna överkokta och sålla bort skal under tiden.
Häll dem i ett durkslag så vattnet rinner av.
Jag använde 3 dl äv ärtorna och resten frös jag in till fler tillfällen.
Kör ärtorna i matberedare med 0,5 dl god ekologisk olivolja. Kung markattas oljor är grymma och idag valde jag den grekiska varianten eftersom fava är från Grekland. Sedan saltade jag, tog i en nypa muskotnöt och pressade i saften av en liten citron.
Den var minisize så en halv räcker annars. Mixa till slät massa. Sedan kan jag ju aldrig låta bli spritsen😀!
Häll på lite olivolja. Dekorera med rödlök, kapris eller oliver. Persilja kan man ha på men jag hade bara timjan hemma! Nästa gång ska jag testa att pressa i lite färsk vitlök, ta kapris istället för oliver och ringla över lite flytande
honung. Återkommer om hur det blev sedan!

Gott från Heidi☀️