
Toktrött i huvudet denna dag. Då behöver huvudet vila. Mitt huvud vilar när jag får arbeta med mina sinnen. Jag bestämde mig för att tillaga sojafärs för första gången och jag vägrar följa recept. Jag vill samla mina egna tankar utifrån mina sinnen. Det
ger mig lugn och fokus.
Tänk på ett välja ekologisk soja som är ansvarsfullt producerad – miljömässigt och socialt så vi inte indirekt skövlar regnskog. Tänker man längre används mycket soja som djurfoder så därför är det betydelsefullt vi som även äter kött väljer bättre köttalternativ med omsorg.

Jag var lite osäker på om barnen skulle gilla maten men innan jag hann yppa att det skulle bli sojafärs sa min yngsta son lustigt nog, mamma, jag funderar på att bli vegan på halvtid. Ja men vad passande! Jag ska göra en vegansk sås idag.
Nu ska tilläggas att jag trodde det skulle vara svårt att få till smaken så jag tänkte: Umami. Inga konstgjorda tillsatser som smakförstärkare följt av ett E-nummer mellan 620 och 625 eller namnet på den kemiska formen: mononatriumglutamat eller natriumglutamat utan
såklart äkta vara! Torkad karljohansvamp, oliver och tamari är naturlig umami.
Vad är då umami? Umami är 5:e grundsmaken. Mina barn undrade och jag förklarade att det är en smak som ger bas åt de andra smakerna så de kommer till sin rätt och kan slå kullerbyttor på tungan. Att umamin knyter ihop smakerna. Precis
som i musik. Där behövs basen för att knyta ihop alla toner och få dem att slå kullerbyttor. För så är det tycker jag.
Jag letade efter musik och sökte på umami. Någon måste ju försökt uttrycka sig genom musik. Den här låten hade jag inte lyssnat på annars men här kan man höra vad jag menar. Samma sak är det när man lagar mat på känsla. Smaker som ska knytas
ihop.
Umami. Smaka på ordet. Visst är det ett härligt ord. Det låter mjukt och runt.
Här kommer mitt recept:
1 dl torkad smulad Karljohansvamp blötlagd i 1 dl kallt vatten. Gör detta en stund innan.
150 g torkad ekologisk sojafärs. Koka efter anvisning på förpackning.
Olivolja
1 msk ekologisk grönsaksbuljong
4 rivna eller pressade vitlöksklyftor
2 msk ekologisk tomatpuré
3 medelstora charlottenlökar, finhackade
500 g passerade ekologiska tomater på tetra.
2 krm torkad smulad rosmarin
1 tsk paprikapulver, ekologiskt om du hittar.
Knappt 0,5 kryddmått riven muskot.
Svartpeppar efter smak
1 tsk tamari
1 kruka färsk basilika, finhackad, spara lite till dekoration.
1 tsk närproducerad honung
1 dl urkärnade hackade oliver
250 g ekologiska körsbärstomater delade i fyra klyftor vardera
( salt behövs inte för det finns i buljongen, tomatpurén och tamarin)!
1. Svetta lök och vitlök i olivolja i pannan och lägg i den blötlagda sojafärsen. Fräs en kort stund.
2. Slå på passerade tomater och blötlagd svamp MED blötläggningsvatten. Släng inte det för jösse namn. Där i finns mycket smak! Lägg i tomatpurén, buljongen och torra kryddor, honung samt tamari. Slå på lite mer vatten. Låt
puttra och rör om ibland tills färsen reducerat. Låt den puttra ett bra tag så smakerna kommer loss och förenas ordentligt. Fyll på med vatten när det behövs. Lägg i den färska basilikan och puttra lite till.
I med tomater och oliver tills tomaterna blivit lite mjuka men inte sönderkokta.

Vi ville ha zestad parmesan över så helt veganskt blev det inte. Det är ju valfritt så hoppa den om du är vegan. Då kanske lite flingor näringsjäst funkar istället? Jag berättade att parmesan också är umami. Min yngsta son luktade och smakade.
Mamma, det är en lite unken smak. Han har vansinnigt starkt smak och doftsinne! Helt rätt! Det stämmer. Umami har en lite unken smak men smaka nu när den blandas med maten. Då försvinner det unkna och de andra smakerna kommer fram ännu mera!

Jag hade inte behövt oroa mig för att barnen inte skulle äta. De tyckte liksom jag att maten blev jättegod!
Den här sista var ju lite rolig tycker jag. I alla fall om man älskar att laga mat utifrån sina sinnen.
Umami från Heidi🧚♀️