International food market och lyxig söndagsfrukost!
Lördagens nöje! International food market är en riktigt rolig matmarknad. Det tycker både jag och sönerna som gemensamt ser fram emot detta varje år.  Den brukar komma hit i juli och vara några dagar. Här finns mat att äta från många olika länder och det finns massor av delikatesser att köpa med hem. Liv och rörelse, stora stekhällar med mat som doftar gudomligt, olika smaker, olika språk  och olika musik. Helst vill jag äta överallt då nyfikenheten på smaker och kryddor är stor men då blir man ju ruinerad! Trots olika nyanser i melodin och uttal i engelska (min är inte att skryta med men jag pratar ändå) så förstår man varandra genom mimik, blandat språk, ögonkontakt och gester. Detta är bara så härligt och levande. Älskar det! 
Jag brukar leka med tanken att lära mig massa mat från olika kulturer och sedan komponera nya rätter där man blandar nya kombinationer. Vem säger att lingonsylt inte skulle passa jättegott med en gryta från Etiopien smaksatt med berbere och en potatispuré från Frankrike tex? Now we talking vilka möjligheter till nyskapande vi skulle få! Wow! Mellanösterns hummus kanske passar jättegott tillsammans med en viltgryta på älg och kantareller eller en mustig kalops. Indiska yoghurtdesserten shrikand kanske är vrålgott på en svensk äppelpaj eller till danskarnas plommon i madeira.  Nu fantiserar jag hej vilt men tänk tanken. Varför begränsa sig när vi tillsammans har en hel värld med erfaren matkultur? Att tänka utanför boxen är spännande. 
Tillbaka till marknaden. Det första man möter är detta gigantiska stånd med stora bitar engelsk fudge i hur många smaker som helst. Det är ett par från Tyskland som tillverkar dessa och som livnärt sig på detta i många år. Fudgen är för söt för min smak men barnen ville ha så vi tog varsin bit och tack och lov inte fler för där rök 70 spänn på väldigt mycket socker! En bit räcker. 

(null)

Sedan till mitt favoritstånd. Ost från Italien. Jag skulle köpt Parmigiano Reggiano lagrad 36 månader men väl dags var den slut! Istället fick det fick bli en mindre lagrad.  

(null)

Alltså kolla! Mums! 

(null)

Så kommer vi till min svaga punkt. Sådana där goda medelhavskakor! Skulle tagit en sådan istället för fudgen såklart! Titta är också en fröjd. Så vackra. Åh vad sugen jag blir nu. Vill ha! 

(null)

Här köpte vi italienska ostar. Sönerna på 8 och 11 år valde ut två. Vi tog en mjuk ost med tryffel och en sötare krämig gorgonzola. 

(null)

Sedan blev vi stående ett tag. Mina söner hade hittat olivoljan och smakade nyfiket ut vilken som var godast. Mammahjärtat slog volter. En fin stund. Slutligen blev det en vrålgod ekologisk. 

(null)

Lunch denna dag blev franska varma baguetter med goda ostar och annat på. Lite senare blev det italiensk glass åt barnen och en god espresso åt mig tillsammans med fina vänner vi mötte på vägen. 

(null)

Oliverna kunde vi ju inte motstå heller. Bara några måste man ju ha. De är så goda! 

(null)

Här är olivoljan. Den är verkligen jättegod! 

(null)

Så var det söndagsmorgon. Överaskningsfrukost! 
En banan mixad med frysta krusbär, hallon och svartavinbär som frukostglass med naturell yoghurt till och valnötter på. 

(null)

Hembakat bröd rostades i ugnen med ringlad olivolja på. Sedan blev det ostarna från marknaden, oliverna och försommarhonung att ringla där så önskades. 

(null) 

De svarta skrynkliga soltorkade oliverna är min och yngsta sonens favorit. Mycket umami i dem känns det som. Salta och smakrika. 

(null)

Så här lyxiga frukostar brukar vi inte ha hemma till vardags men är det matmarknad en gång om året så är det! Innan min äldsta son somnade igår kväll sa han: Mamma, det var en väldigt, väldigt god frukost du gjorde. Du är världens bästa mamma. Älskade ungar. 
Har du inte varit på denna marknad tidigare rekommenderar jag den verkligen! Den åker runt så håll ögon och öron öppna så du inte missar en upplevelse för alla sinnen! 
Gott från Heidi!