5 Augusti 2018 - 11:04

Igår plockade jag aronia! Det växer lite varstans och många har den som häckväxt utan att veta om att bären går att äta. Fåglarna vet det. Jag, mina barn och ett fåtal av mina vänner också och såklart folk jag inte känner. Många brukar titta
väldigt konstigt när jag plockar dem men det struntar jag i. De tror kanske det är giftiga bär men jag vet vad jag plockar. En av naturens rikedomar. Musik i öronen, dans i benen och ett strålande humör. "Welcome to the
show"! Plocka, plocka, plocka!
Jag berättade att det är ett supernyttigt bär och frågade om de ville ha en påse och plocka också.
- Ja gärna!
Då var vi tre runt busken. Trevliga samtal. Sedan kom en kille på cykel lika trevligt nyfiken han. Efter en liten stund kom en kvinna till som undrade över dessa bär. Hon blev inspirerad och skulle dit senare. Sedan
kom hon tillbaka med en vän och så plockade de också. Helt underbart! Sedan kom en till som tackade för att hon fått lära sig detta. Hon skulle också plocka senare och bad mig med glimten i ögat att inte ta alla. Det finns
hur mycket som helst! Ta vara på det nyttiga naturen bjuder på helt gratis! Detta bär är dyrt att köpa. Nu när det är ont om blåbär i skogen kanske det är dags att bekanta sig med detta bär?


De är lätta att plocka också! Bara greppa om klasen och dra så har du handen full. Nu är frysen proppfull av sommarens bär.
Man ska plocka dem efter frost men nu i år mognar ju allt toktidigt. Det går att frysa bären istället. Minst ett dygn. Detta gör att man får bort lite av kärvheten.
Man kan ha handskar på sig om man är rädd om manikyren!


Man kan använda bären till sylt, saft, i mjuka kakor och gelé. De innehåller mycket pektin som både är nyttigt för kroppen och som kan användas ihop med andra bär för att få en tjockare sylt.
Jag använder dem på två andra sätt utan möjligaste mån socker men det kommer som en överaskning i två senare inlägg. Be patient, so much more is coming! Så ut i buskarna med er nu!
Vitaminer och antioxidanter från Heidi☀️