22 September 2018 - 01:22


Den är fullproppad med pektin.
Anledningen till att jag vill ha pektin är för att göra sylten tjockare t.ex. Dessutom är pektin bra för kroppen. Frukten är också väldigt c-vitaminrik.
Javisst. Man kan köpa syltsocker men jag är väldigt principfast med att välja socker som är både ekologiskt och fairtrade. Jag har inte hittat något sådant syltsocker. Jag läste på om sockerindustrin för några år sedan och efter
det gjorde jag ett aktivt val. Fairtrade. Alltid när det finns i affären. Helst råsocker också som jag upplever mustigare.
Häromdagen när jag hämtade min son hos en kompis sprang jag på en häck rosenkvitten med massa frukter. Får jag ta några? Ja, ta så många du vill! Vi trodde de var giftiga. Det är många som sagt att vi ska akta oss för frukten. All
denna vackra frukt som ser ut som små minipumpor satt där i buskarna och sjöng:
Jag har vetat om att frukten går att göra marmelad på sedan barnsben då min mormor berättade det för mig så jag vet att den går att äta. Dessutom har jag läst på ordentligt och växer och blommor är jag kunnig på. Så jag plockade glatt på.
Förra året hälsade min mamma på med några vänner som jag fick rosenkvitten av. Då började jag experimentera.
För att visa hur grymt mycket pektin det är i frukten kan jag visa godiset vi gjorde igår. Recept på detta kommer i morgondagens inlägg. Marmelad.

Hallon, rosenkvitten och råsocker. No more. Lyxigaste gelatinfria geléhallonen ever.
Jag har kokat ett mos på frukterna. Dela på mitten och karva ur kärnorna med kniv. Dela stora halvor på mitten.

Kolla vilken vacker syn! Plocka även de som inte är helt mogna. I den är det mest pektin. En blandning av dem och mogna är bra. Tar man bara nästan mogna blir det surt. Rosenkvitten har en god syrlighet i sig dom blir jättegod ihop med andra frukter.
Jag är nyfiken på vad denna växt heter på andra språk. När jag översätter rosenkvitten blir det samma översättning som på vanlig kvitten så jag undrar om det stämmer?
Rosenkvitten och kvitten är inte samma sak även om båda frukterna innehåller grymt mycket pektin.


Kärna ur och koka med lite vatten i botten av kastrullen. Koka med lock och rör om ibland. Var noga att moset inte bränd vid när det börjar mosa sig. Rör då hela tiden och sänk värmen. Tillsätt mer vatten om så behövs. Sedan passerar man
moset i en sil med själv av en sked. Då får du bort kärnhusen och det blir det lenaste mos som går att frysa in. I kommande recept kommer det stå rosenkvittenpure och då är det detta jag menar!

Pektin från Heidi!