Rosenkvitten. Chaenomeles. Bästa pektinet!
(null)

Jag har alltid älskat rosenkvitten. Blomman och frukterna är alla olika precis som med oss människor. Alla är perfekta på sitt unika sätt. Jag tycker den ser asiatisk ut på något sätt och det stämmer. Den kommer ursprungligen från Kina och i Japan har man den ofta som Bonsai.  

(null)

Anledningen att jag vill ta vara på frukten är för dess pektin.
Den är fullproppad med pektin. 
Anledningen till att jag vill ha pektin är för att göra sylten tjockare t.ex. Dessutom är pektin bra för kroppen. Frukten är också väldigt c-vitaminrik. 
Javisst. Man kan köpa syltsocker men jag är väldigt principfast med att välja socker som är både ekologiskt och fairtrade. Jag har inte hittat något sådant syltsocker. Jag läste på  om sockerindustrin för några år sedan och efter det gjorde jag ett aktivt val. Fairtrade. Alltid när det finns i affären. Helst råsocker också som jag upplever mustigare.

 
Har man pektin behöver man inte heller överdrivet mycket socker för att få önskad konsistens. Man kan även använda det vita på insidan av skalet av en ekologisk citron. Där finns också massa pektin. 

Häromdagen när jag hämtade min son hos en kompis sprang jag på en häck rosenkvitten med massa frukter. Får jag ta några? Ja, ta så många du vill! Vi trodde de var giftiga. Det är många som sagt att vi ska akta oss för frukten.  All denna vackra frukt som ser ut som små minipumpor satt där i buskarna och sjöng:

-Jaja, jag kommer! Vänta! Dyk nu inte ner i busken som jag gjorde för den har taggar! Det glömde jag bort i ivern. Lite sönderriven och plockar fortfarande taggar ur händerna. Ta det lite försiktigt. 
Jag har vetat om att frukten går att göra marmelad på sedan barnsben då min mormor berättade det för mig så jag vet att den går att äta. Dessutom har jag läst på ordentligt och växer och blommor är jag kunnig på. Så jag plockade glatt på. 
Förra året hälsade min mamma på med några vänner som jag fick rosenkvitten av. Då började jag experimentera. 
För att visa hur grymt mycket pektin det är i frukten kan jag visa godiset vi gjorde igår. Recept på detta kommer i morgondagens inlägg. Marmelad. 
(null)

Hallon, rosenkvitten och råsocker. No more. Lyxigaste gelatinfria geléhallonen ever. 
Jag har kokat ett mos på frukterna. Dela på mitten och karva ur kärnorna med kniv. Dela stora halvor på mitten.

(null)
Kolla vilken vacker syn! Plocka även de som inte är helt mogna. I den är det mest pektin. En blandning av dem och mogna är bra. Tar man bara nästan mogna blir det surt. Rosenkvitten har en god syrlighet i sig dom blir jättegod ihop med andra frukter. 
Jag är nyfiken på vad denna växt heter på andra språk. När jag översätter rosenkvitten blir det samma översättning som på vanlig kvitten så jag undrar om det stämmer? 
Rosenkvitten och kvitten är inte samma sak även om båda frukterna innehåller grymt mycket pektin. 

(null)

(null)

Kärna ur och koka med lite vatten i botten av kastrullen. Koka med lock och rör om ibland. Var noga att moset inte bränd vid när det börjar mosa sig. Rör då hela tiden och sänk värmen. Tillsätt mer vatten om så behövs. Sedan passerar man moset i en sil med själv av en sked. Då får du bort kärnhusen och det blir det lenaste mos som går att frysa in. I kommande recept kommer det stå rosenkvittenpure och då är det detta jag menar! 
(null)

Pektin från Heidi!